OYUN TERAPİSİ

Oyun Terapisi Nedir ?
Çocuklar bazı dönemlerde bir takım problemler yaşar, fakat kendilerini neyin sıkıntıya soktuğunu rahatlıkla ifade edemezler, anlamlandıramadıkları duygularla karşı karşıya kalabilirler. Ebeveynler bazen yaşanılan bu olumsuz durumların yansımasını farklı bir formda görebilir, ancak problemin asıl kaynağının farkına varamayabilirler.
Çocuklar kendi duygularını sözel olarak ifade edemezken, aslında onların kendilerini ifade ettikleri bir iletişim aracı vardır. Oyun. Çocuklar oyuna dünyalarını yansıtırlar, isteklerini, arzularını, olumlu olumsuz duygularını, yaşamlarındaki güçlüklerini… Bu sembolik dili fark eden bilim insanları, çocuklarla çalışmalarına oyunu eklemişler ve oyun terapisinin temellerini atmışlardır. Günümüze kadar gelişen oyun terapisi çocukların tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir.
Oyun terapisi çocukların sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmelerini hedefleyen bir terapi tekniğidir. Çocukların yaşadıkları karmaşık duyguları ve zor hayat tecrübelerini oyunla anlatmalarını ve duygularını tedavi etmesini sağlar. Oyun terapisti çocuğun dünyasına oyunla girerek çocukla oyun dilini konuşur. Terapi çocuğun kendisini güvende hissedeceği, duygularının ve düşüncelerinin sorgulanmadığı, kendisini rahat olduğu bir ortamda gerçekleşir. Çocuklar eğitimli bir oyun terapisti eşliğiyle yaşadıkları duygusal problemlerin üstesinden gelmeyi öğrenirler ve deneyimlerler.
Oyun terapisinde çeşitli materyaller bulunur. Bunlardan bazıları oyuncak ev, minyatür insan figürleri, kuklalar, maskeler, boyama kalemleri, boyalar, oyun hamurları, minyatür tiyatrolar, rol materyalleri vb. oyuncak türleridir. Her oyuncağın çocuğun iç dünyasında bir anlamı bulunur. Çocuk duygularını, davranışlarını, isteklerini, arzularını bu oyuncaklarla sembolize eder, zor durumlar tekrar canlandırılır ve ortaya konur. Çocuk olumsuz deneyimlerini tekrar yaşarken iyileşme süreci başlar ve terapist aracılığıyla yaşadığı duygusal sorunun olumlu olarak şekillemesi üzerine çalışılır.
Oyun Terapisi Çeşitleri:
-
Deneyimsel Oyun Terapisi
-
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
-
Filial Oyun Terapisi
-
Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi
Oyun terapisi çocuğuma yardımcı olur mu ?
Çocuklar duygularını, problemlerini büyüklerle konuşmazlar ve anlamlandıramazlar. Bu sebeple yetişkin terapi şekilleri çocuklara uymaz ve zaman alır. Oyun terapisinin avantajı çocukların kendi gelişimsel özelliklerine göre oyun seçebilmeleri ve böylelikle kendilerini rahat ifade edebilecekleri alanı güvenle yaratmalarıdır. Oyun terapisiyle çocuklar duygusal destek aldıklarını tam anlamıyla hissederler ve kendi duygularını, düşüncelerini anlamlandırırlar. Çocuklar ilişkileri sağlıklı bir şekilde yönetmeyi, yaşadıkları duygusal zorlukla mücadele etmeyi, davranışlarını değiştirmeyi ve çatışmalarının üstesinden gelmeyi öğrenirler. Bu durum onların geçmiş deneyimlerini çözümlemelerini ve gelecekte karşılarına çıkacak problemlerle baş edebilme yeterliliği geliştirmelerini sağlar.
Aile oyun terapisine katılır mı ?
Aile iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bazı seanslarda anne-baba- kardeş birlikte veya birer birer oyun terapisi seansına davet edilebilir. Her oyun terapisi oturumundan sonra aile ile düzenli görüşme sağlanır. Aile ile durum değerlendirilir, bilgi verilir, kimi zaman evde uygulayacakları öneriler verilir.
Schedule online. It's easy, fast and secure.