top of page

ONLİNE TERAPİ NEDİR ? ONLİNE PSİKOLOJİK DESTEK

         Psikolojik destek; bireyin yaşam sürecinde yaşadığı zorlukların üstesinden gelmesi amacıyla uzman psikologlar tarafından uygulanan hizmet türüdür. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, Corona Virüs Pandemisi nedeniyle psikolojik desteğin internet üzerinden sağlanmasına dair ihtiyacın arttığı, yurt dışında yaşıyor olma ve kendi konumunda ihtiyaçlarına yönelik terapist bulamama sorunu nedeniyle online psikoterapiye yönelimin arttığı ve insanların giderek bu sürece uyumlandığı gözlenmektedir.

     Online Terapi Nedir ?

       Online terapi; teknoloji ve internetin yaşantımızda yaygınlaşması, ihtiyaçlarımızın değişmesi, zaman algımızın önem kazanması ile bazı davranış örüntülerimizin değişmesi kapsamında hayatımıza giren,  internet aracılığıyla uygulanan bir psikoterapi hizmetidir.  Bireylerin yaşam koşullarının hızlanması ile zamanlarını verimli kullanma ihtiyaçlarının olması, teknolojinin gelişmesi ile internet aracılığıyla hem yurt içi hem yurt dışı sosyal ilişkiler sağlıyor oluşumuz,  Corona Virüs Pandemisi nedeniyle bireysel ve toplumsal sağlığı önemseme ve önlem alma maksatlarıyla online psikolojik destek ihtiyacı yaygınlaşmaktadır.

Kimler Online Terapiyi Tercih Ediyor?

     Son zamanlarda Corona Virüs Pandemisi süreci nedeniyle bireylerin daha güvenli olan online terapiyi tercih ettiği, yurt dışında yaşayan bireylerin kültürel ve dil problemi etkisini hissetmeme amacıyla özellikle online terapiyi seçtiği, bireylerin bulundukları konum nedeniyle ihtiyaçlarına uygun doğru psikoloğa ulaşım sorunu yaşadıkları için online terapiyi tercih ettiği görülmektedir. Buna ilaveten; günümüz koşullarındaki zamanın yetmemesi problemiyle karşı karşıya kalan yetişkin bireylerin, teknoloji kullanımına kolaylıkla uyum sağlayan ergenlerin, terapiye başlamakta cesaret edemeyen ve toplum baskısı nedeniyle terapiye gittiklerinin bilinmemesi konusunda hassas olan yetişkin bekar veya evli bireylerin de tercih ettiği görülmektedir. 

   Online Terapi İle Yüz Yüze Terapinin Farkı Var Mıdır ? 

    Online terapi aynı şekilde yüz yüze terapide olduğu gibi aynı uzman psikologlar tarafından yapılır. Psikologların temel becerilerinde her hangi bir farklılık bulunmamaktadır. Kullanılan tüm terapi tekniklerinin online terapiye özel kullanım şekilleri vardır ve yüz yüze terapide olduğu gibi aynı seans seyrinde aynı terapi teknikleri kullanılmaktadır. Seans uzunluğu ve terapinin süreci arasında bir farklılık bulunmamaktadır. Online terapiye karşı olumsuz düşünceleri olan bireylerin online seansa katıldıktan sonra fikirlerinin değiştiği saptanmaktadır. Bazı dürtü problemi olan bireylerin bireysel online terapi sonrası tekrar yüz yüze terapiyi tercih ettikleri saptanmaktadır. 

  Online Terapi Etkili Midir ? 

   Litaratürde online terapinin yüz yüze terapi kadar etkili olduğu, bireylerin kolaylıkla sürece adapte olduğuyla ile ilgili bir çok araştırma mevcuttur. Bunlardan bazıları ; 

2013 yılında Wagner, Horn ve Maercker tarafından gerçekleştirilen depresyon tedavisindeki araştırma sonuçlarında, American Journal of Psychiatry dergisinde 2007 yılında yayımlanan araştırmada travma sonrası stres bozukluğunda CBT kullanımı ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarında, Zürih Üniversitesinde 2013 yılında gerçekleştirilen ve Science Daily dergisinde yayımlanan depresyon tedavisi sonuçlarında, Science Direct dergisinde 2009 yılında yayımlanan bir araştırmada CBT ile bulimia tedavisinde, World Journal of Psychiatry dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir araştırmada terapiden tatmin olma düzeyleri neticesinde anlamlı sonuçlar bulunmuştur. 

   Kimler Online Terapi Görebilir ? 

   Teknolojiye olan yatkınlıkları nedeniyle özellikle ergen genç yetişkinlerin online terapiye kolayca uyum sağladığı,yetişkin bireylerin ortama bir seans sonrasında online terapiye adapte oldukları gözlenmektedir. Engelli bireylerin de online terapiye uyum sağladığı, aksine engelliler için ulaşım konusundaki problemlerin ortadan kalması ile kolaylaştırıcı olduğu görülmektedir. Ancak 50 yaş ve üstü bireylerin internete yönelik algıları nedeniyle uyum sağlama da zorluk çekebildiği, aynı zamanda 2-8 yaş arasındaki çocukların da dikkati sürdürme becerileri nedeniyle online terapiye adaptasyonlarında zorlanmalar olduğu görülmektedir. 

     Gizlilik ve Güvenilirlilik Nasıl Olmalıdır ? 

     Online terapide;  yüz yüze terapide de olduğu gibi, danışanın gizliliği ve güvenliği esastır. Verilen bilgiler üçüncü kimselerle kesinlikle paylaşılmaz ve saklı tutulur.

     Online Terapi Nasıl Yapılır?

   Kişi seans öncesinde online terapinin ne şekilde ve nasıl olacağıyla ilgili hem teknik, hem de süreç ile ilgili bilgilendirilir ve hangi uygulamayı seçeceği kararlaştırılır. Kendisine uygun olan uygulama çeşidini seçtikten ve randevulaşıldıktan sonra, masa üstü bilgisayar, diz üstü bilgisayar veya akıllı telefon üzerinden kendi hesabına giriş yapar ve görüşme başlar. Danışanın terapiyi göreceği ortamın rahat ve güvende hissettiği bir ortam olması terapi sürecinin etkililiği açısından oldukça önem arz etmektedir.

ONLİNE PSİKOTERAPİ NEDEN TERCİH EDİLEBİLİR ?

1.

Bulunduğum konumda kendi ihtiyaçlarıma uygun alanında uzman psikolog bulamıyorum. 

2.

Yüzyüze terapiye katılacak zaman bulamıyorum. Gerek iş hayatım gerek ev sorumluluklarım nedeniyle yeterli vakti ayıramıyorum.

3.

Yurtdışında yaşıyorum ve kendi dilimi, kültürümü rahatlıkla anlayacak terapiste ihtiyacım var. Türkiye ile oluşan saat farkı problemini çözerek rahatlıkla terapi görebilirim.

4.

Günün istediğim saatinde terapi imkanı sağlayabilirim. 

5.

Evden çıkmamı engelleyen bir sağlık problemim var. Her hangi bir kişinin desteği olmadan hareket edemiyorum. 

6.

 Bulunduğum bölgede psikoterapiye gitmek konusunda bazı ön yargıların olabileceğini düşündüğümden, terapiye giderken görünmek istemiyorum.  

7.

Terapiye başlayacak cesaretim yok. Hazırlanıp bir terapi ofisine gitmek beni endişelendiriyor.

bottom of page