top of page

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Emdr-Nedir-151x200.jpg

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle DuyarsızlaÅŸtırma ve Yeniden Ä°ÅŸleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaÅŸtan yaklaşık 2 milyon kiÅŸinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının baÅŸarıyla tedavi edilmesini saÄŸlamıştır.

​

EMDR Nasıl Geliştirildi?

​

EMDR’nin geliÅŸimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düÅŸüncelerin ÅŸiddetini azaltabildiÄŸini tesadüfen keÅŸfetmesiyle baÅŸladı. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kiÅŸiler üzerinde bilimsel olarak inceledi ve tedavide saÄŸlanan baÅŸarıyı gösteren çalışmasını yayınladı (Journal of Traumatic Stress, 1989).

O tarihten itibaren EMDR, tüm dünyadan terapistlerin ve araÅŸtırmacıların katkılarıyla hızla geliÅŸti. Günümüzde EMDR, birçok farklı terapi ekollerinden ögeleri içeren, farklı tanı almış durumlara özel standartlaÅŸtırılmış protokolleri bulunan, bütüncül bir terapi yöntemidir.

​

EMDR Nasıl İşliyor?

​

EMDR teorisinin altyapısını oluÅŸturan Adaptif Bilgi Ä°ÅŸleme Modeline göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaÅŸan bilgiyi iÅŸler ve iÅŸlevsel hale getirir. Duygu, düÅŸünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler iÅŸlenip iliÅŸkili anı aÄŸlarına baÄŸlanarak bütünleÅŸir. Böylece o deneyimle ilgili öÄŸrenme gerçekleÅŸir. EdindiÄŸimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir ÅŸekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur.

Bu sistem normal çalıştığında ruh saÄŸlığını ve insan geliÅŸimini öÄŸrenme yoluyla desteklediÄŸi için adaptif, uyumlu bir mekanizma olarak kabul edilir.

Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaÅŸandığında bu sistem bozuluyor gibi gözükmektedir. Yeni bilgi iÅŸlenip mevcut anı ağına entegre olmaz. Deneyimi anlamlandırabilmek için anı aÄŸlarındaki iÅŸlevsel bilgilerle baÄŸlantı kurulamaz ve akıl saÄŸlığına uygun sonuçlar çıkarılamaz. Sonuç olarak öÄŸrenme gerçekleÅŸmez. Duygular, düÅŸünceler, imgeler, sesler, beden duyumları yaÅŸandığı haliyle depolanır. Bu nedenle bugün yaÅŸanan bazı durumlar bu izole kalmış anıları tetiklerse, kiÅŸi o anının bir kısmını ya da bütününü yeniden yaÅŸar gibi etkilenir.

EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düÅŸünce, davranış ve kiÅŸilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, iÅŸlev bozucu, iÅŸlenmeden ve izole bir ÅŸekilde depolanmış bu tür anılar yatar. KiÅŸinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (örn: Ben aptalım), olumsuz duygusal tepkileri (baÅŸaramamaktan korkma) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın aÄŸrısı) problemin kendisi deÄŸil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan iÅŸlenmemiÅŸ anılar ÅŸimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir.

DoÄŸal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaÅŸ, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, baÅŸta çocukluk çağı olmak üzere her yaÅŸta yaÅŸanan ve etkisi travmatik olan her tür yaÅŸantı; günlük hayatta aile, okul, iÅŸ çevresinde yaÅŸanan olumsuz olaylar, ÅŸiddete maruz kalmalar, aÅŸağılanmalar, reddedilmeler, ihmal ve baÅŸarısızlıklar iÅŸlenememiÅŸ anılar arasında yer alabilirler.

EMDR, bu tür izole anıların iÅŸlenmesini saÄŸlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı iÅŸlemi yapmasını saÄŸlar. Kilitli kalmış anı ile diÄŸer anı aÄŸları arasında iliÅŸki kurulması, öÄŸrenmenin saÄŸlanarak bilginin adaptif bir ÅŸekilde depolanması mümkün olur. Danışan artık rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve saÄŸlıklı bir perspektiften görür.

EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kiÅŸinin kendisine, iliÅŸkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde deÄŸiÅŸtirip kiÅŸisel geliÅŸim saÄŸlar.

​

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

​

EMDR terapisinde 8 aÅŸamalı, üç yönlü (geçmiÅŸ, ÅŸimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmiÅŸte yaÅŸanan anıların yeniden iÅŸlenerek duyarsızlaÅŸmanın saÄŸlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaÅŸacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliÅŸtirdiÄŸi yeni bakış açısının yönlendirdiÄŸi davranışları gösterebilmesidir.

​

EMDR Ne Kadar Sürer?

​

EMDR terapi literatüründe ‘kısa süreli terapiler’ grubunda yer alır. EMDR tedavisinin ne kadar süreceÄŸi sorunun tipi, danışanın bugünkü yaÅŸam koÅŸulları, önceki travmaların sayısı ve etkisi ile baÄŸlantılıdır. Her kiÅŸinin bilgileri kendi deÄŸerleri ve deneyimleri doÄŸrultusunda kendine has bir biçimde iÅŸlemesi de süreyi etkiler.

​

EMDR’nin EtkinliÄŸi Kanıtlandı mı?

​

Sayıları 20’ye yakın kontrollü araÅŸtırma sonucunda EMDR’nin danışanların çoÄŸunluÄŸunun travma sonrası stres semptomlarını etkili bir biçimde azalttığı veya yok ettiÄŸi, genellikle psikolojik sorunları ile baÄŸlantılı olan semptomlarda da (endiÅŸe gibi) azalma saÄŸladığı görülmüÅŸtür. EMDR birçok uluslararası saÄŸlık ve devlet kurumu tarafından da etkili bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

​

  • Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı (WHO, World Health Organization)

  • Amerikan Psikiyatri BirliÄŸi (American Psychiatric Association)

  • Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları BirliÄŸi (International Society for Traumatic Stress Studies)

  • Amerika SavaÅŸ Gazileri Bakanlığı (U.S. Department of Veterans Affairs)

  • Amerika Savunma Bakanlığı (U. S. Department of Defense)

  • BirleÅŸik Krallık SaÄŸlık Bakanlığı (United Kingdom Department of Health)

  • Ulusal Ä°srail Akıl SaÄŸlığı Kurulu (Israeli National Council for Mental Health)

 

Schedule online. It's easy, fast and secure.

bottom of page