ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ

Bu yaklaşımın temel amacı, danışanı sorunlarını anlaması ve analiz etmesi için "sorun üzerinde konuşmaktan" "çözüm üzerinde konuşmaya" doğru yönlendirmek ve işleyen veya gelecekte işleyebileceği olası olan çözümler üzerinde olabildiğince en hızlı şekilde odaklanmasını sağlamaktır,
Terapide, terapi danışana uydurulur. Danışan bireysel plan yapma ve bunu uygulama alanında desteklenir. Çeşitli olası çözümlerin olacağı ve hiçbirinin diğerinden daha doğru olmayacağı, bu yüzden bir soruna çeşitli açılardan bakılacağı vurgulanır. Sorun çözme, danışanın daha çok çaba göstermesini, belki de yaşamında bugüne kadar göstermediği en zorlu çabayı göstermesini gerektirir. Her danışan farklı olmasına karşın çoğu danışanın yalnızca birkaç oturumluk terapi sürecinden geçerek düzeldiği görülmektedir. Düzelme ve iyileşme sürecinde bireyin güçlü yönleri güçsüz yönlerine göre kendisine daha iyi rehberlik eder. Bireyin güçlü yönlerini vurgulama, bireyin kesinlikle bir sıkıntısının olmadığı veya bu sıkıntısının önemsiz olduğu anlamına gelmez. Sıkıntı büyük bir güdüdür. Sıkıntı ilk başlatıcı iken güç ve po tansiyel ise çözüm üzerinde odaklanmayı sağlar.
Bu yaklaşım kısa bir süre içinde sonuç verebilme özelliğine sahiptir. Çünkü, terapi başladıktan hemen sonra etkileri gözlenebildiği İçin danışan davranış değiştirmek için yüksek düzeyde güdülenmektedir. Terapi çözüm üzerinde odaklandığından-ne işliyor, nasıl işliyor ve ne zaman işliyor-dan danışan sorunlarıyla ilgili pek çok çözümü deneme eğilimine girmektedir. Terapi seansında bazı sorular ve bazı teknikler kullanılmaktadır. Çocuklarda 10 yaş ve üzeri yaş grubuyla uygulanabilmektedir. (Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, Süleyman Doğan)
Schedule online. It's easy, fast and secure.